Ion Aldea & DoinaTeodorovici
Istoria e cartea de capatai a unei natiuni

 

Azi a decedat Gheorghe Dinica
     media: 5.00 din 11 voturi

Maestrul Gheorghe Dinică a încetat din viaţă, astăzi, în urma unui stop cardiac sub ventilaţie, deşi timp de treizeci de minute au fost efectuate manevre de resuscitare , a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgentă Floreasca, medicul Bogdan Opriţa. Dinică, în vârstă de 75 de ani, a fost diagnosticat cu colecistită acută alitiazică flegmonoasă, şoc septic şi disfuncţie multiplă de organe.Colegii de scenă şi prietenii îl plâng pe maestru
Actorul Mircea Albulescu a declarat că toţi cei care au lucrat cu Gheorghe Dinică au pierdut câte ceva din ei, la moartea acestuia. "Toţi cei care am fost pe scenă sau pe platoul de filmare cu el am pierdut câte o parte din noi", a spus actorul, citat de Mediafax. "E foarte greu să mai fim ce am fost, fără el", a adăugat Albulescu. "Eu nu consider că Gheorghe Dinică a murit. El nu a murit, atâta timp cât există în inimile spectatorilor săi", a adăugat Albulescu. "Inima noastră, aşa, pe jumătate cum este, va bate pentru el", a concluzionat actorul.
Cu vocea tremurândă, Mircea Diaconu a declarat că nu poate să creadă că Gheorghe Dinică a murit. "Nu pot să cred că a murit. În timp, poate o să cred şi lucrul ăsta. Unul câte unul, ne ducem. Actorii cad ca fructele din pom", a spus Diaconu.
"E o veste cutremurătoare. Mai mult de 50 de ani din viaţa mea am fost împreună cu Dinică. A murit şi a luat cu el o parte din mine. La revedere, Dinică!", a declarat, cu lacrimi în ochi, Marin Moraru.

Actorul Victor Rebengiuc a declarat, la aflarea veştii decesului lui Gheorghe Dinică, că nu poate spune decât că este o pierdere incomensurabilă pentru teatrul şi filmul românesc şi că se roagă ca Dumnezeu să-l odihnească în pace pe acesta.
Sergiu Nicolaescu : "Este unul dintre marii actori ai României. Este o mare durere, dar ce pot să-i spun este: Dom' Dinică, aşteaptă! Venim şi noi!".
"Eu cred că este o diversiune. Nu cred. Pot să vă spun orice doriţi despre Gheorghe Dinică, dar ce-mi spuneţi dumneavoastră şi alţi colegi nu cred. Eu cred că el filmează acum. Cu toţii ne ducem pe celălalt platou de filmare, dar pentru actori este în continuare un rol. Sigur că distribuţia este extraordinară acolo", a declarat Florin Călinescu la Antena3.
Actorul Alexandru Arşinel a declarat că s-a întâmplat un lucru de care îi era teamă în ultima vreme: a dispărut actorul pe care l-a iubit cel mai mult. Arşinel a spus că îl cunoştea pe Dinică din studenţie, când ei doi au stat multe nopţi nedormite "la un pahar de vorbă". "Am avut şi o colaborare pe care nu pot să o uit - «Ploşniţa», la Naţional (Teatrul Naţional Bucureşti, n.r.). (...) Am reuşit să cunosc marele actor, marele prieten. Reuşea să te scoată din orice încurcătură, să te împingă în faţă cu o generozitate cum rar am mai văzut la un actor. Sunt plin, plin, plin de tristeţe că a dispărut Gigi. S-a rupt ceva din mine", a spus Arşinel.
Valentin Uritescu a spus că marele actor era şi o persoană dificilă, taciturnă. "Dacă nu îl cunoşteai, puteai să te înşeli în legătură cu Gigi Dinică", a spus Uritescu. "Era taciturn, cu multe taine şi o ironie infernală (...) sub aceasta era un om extraordinar", a adăugat Uritescu, care a spus că, după ce s-a căsătorit şi şi-a găsit "jumătatea sa", Dinică a devenit o persoană mai caldă. "După căsătorie au apărut toate tainele lui, era un şoc să îl vezi pe Gigi cu nepoata lui în parc. Era un şoc să îl vezi cum mângâie o pisică", a mai spus acesta, care şi-a amintit că a jucat în primul său film, "Concurs", de Dan Piţa (1982), alături de Dinică.Şi Nelu Ploieşteanu a fost cuprins de tristeţe la aflarea veştii că Gheroge Dinică a murit. Ghorghe Dinică şi Nelu Ploieşteanu au colaborat la un album de muzică de petrecere şi erau buni prieteni. "Au plecat doi monştri sacri, mai urmez eu acum. Sunt consternat. Nu mă aşteptam să fie aşa de rău. Asta-i viaţa!", a spus muzicianul. Actorul Horaţiu Mălăele l-a descris pe Gheorghe Dinică ca fiind "un actor nepereche şi un prieten drag". "Gigi Dinică a plecat pentru un timp pentru ca noi, cei rămaşi, să-l vedem mai bine. Dumnezeu să-l odihnească!", a spus Horaţiu Mălăele.Actorul Florin Zamfirescu a declarat că Gheorghe Dinică era "un etalon, o instanţă, un exemplu", atât în calitatea sa de actor, cât şi în cea de om. "Ce declaraţie poţi să faci când ai rămas fără un asemenea actor? Dinică avea o vârstă la care putea să mai trăiască, să mai muncească...", a spus Zamfirescu.Gheorghe Dinică, în vârstă de 75 de ani, a fost internat în spital mai multe zile, fiind diagnosticat cu bronhopneumonie severă şi o afecţiune renală. Iniţial, medicii au vorbit de o uşoară ameliorare a stării sale de sănătate, dar după mai multe zile petrecute în spital şi în ciuda eforturilor depuse de doctori, Gheorghe Dinică nu a răspuns tratamentului administrat. Medicii anunţaseră în cursul zilei de astăzi că starea actorului "se menţine extrem de critică", după ce, cu o zi în urmă, acesta suferise o operaţie de colecist.
Gheorghe Dinică a fost unul dintre cei mai iubiţi actori ai scenei româneşti, reuşind să însufleţească sute de personaje, care au ajuns direct la inimile publicului. Gheorghe Dinică s-a născut în Bucureşti la 1 ianuarie 1934. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, la clasa profesoarei Dina Cocea, în anul 1961. A debutat ca actor în filmul "Străinul", în anul 1963 şi a jucat în peste 60 de filme.
Cele mai cunoscute producţii cinematografice în care a jucat sunt "După-amiaza unui torţionar", "Prin cenuşa imperiului", "Filantropica", "Turnul din Pisa" sau "Orient Expres".
Gheorghe Dinică a jucat aproape 60 de ani pe scenele celor mai mari teatre din România. A debutat la Teatrul Mic, apoi a urcat pe scena Teatrului de Comedie,Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon şi Teatrul Naţional. Printre cele mai cunoscute piese se numără O scrisoare pierdută, Noaptea regilor, O noapte frutunoasă sau Take, Ianke şi Cadâr.
Dinică a cucerit publicul prin rolurile sale. În ultimii ani, actorul a jucat în mai multe seriale de televiziune , câştigând şi mai mulţi admiratori. Pentru rolurile interpretate de-a lungul vieţii, marele actor a primit numeroase premii şi distincţii. A primit titlul de Doctor Honoris Causa , oferit de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică. UNITER i-a oferit în 1999 premiul de excelenţă. Totodată, el a primit Ordinul "Serviciul Credincios" în grad de Mare Ofiţer.ComentariiComentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
 vizite unice
Reprezint Muntenia in recensamantul Bloggerilor

Curs Valutar v1.0Magazin naturist
 
   
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare