Ion Aldea & DoinaTeodorovici
Istoria e cartea de capatai a unei natiuni

 

Florin Bogardo s-a stins.Anii de liceu raman!
     media: 5.00 din 4 voturi

Florin Bogardo , compozitorul şlagărului Ani de liceu, a încetat din viaţă astăzi
Cunoscutul compozitor Florin Bogardo s-a stins din viaţă astăzi, în urma unui atac cerebral. Florin Bogardo avea 66 de ani şi era internat de câteva zile la spital, pentru analize de rutină. Ieri dimineaţă a suferit un atac cerebral şi a intrat în comă. Bogardo a fost compozitor de muzică uşoară, şi, ocazional, interpret al propriilor sale creaţii muzicale, îndeosebi în duet cu soţia sa, Stela Enache. Melodiile sale de mare succes au fost interpretate de solişti cunoscuţi: Margareta Pâslaru, Aurelian Andreescu , Mihaela Mihai.
Cea mai cunoscută melodie compusă de Florin Bogardo, Ani de liceu a fost imnul a generaţii întregi de liceeni.
Florin Bogardo a compus peste 300 de cântece, pritre care şi cele care au asigurat coloana sonoră la filmele "Liceenii" şi "Declaraţie de dragoste".
"Am căutat mult în urmă şi-am descoperit pe parcurs un om de un rafinament extraordinar şi un compozitor de mare clasă (...) e o mare pierdere", a declarat Oana Sârbu.
Şi Stela Popescu şi-a adus aminte cu nostalgie de compozitor: "Florin Bogardo a fost unul dintre cei mai talentaţi compozitori ai noştri. Era un om teribil de sensibil - foarte talentat, dar sigur un om introvertit , cu o fire speciala. Eu l-am iubit foarte mult pe Bogardo (...) ştiu că atunci când lucram în radio şi ne-ntâlneam, nu ne spuneam bună ziua - ne spuneam "să nu uitaţi nicicând să iubiţi trandafirii".
Majoritatea cântecelor lui Bogardo au fost compuse pe versurile celor mai mari poeţi români: Eminescu, Blaga, Alecsandri, Marin Sorescu etc. şi au obţinut o serie de premii la diverse festivaluri.
Născut în 1942 la Bucureşti, Bogardo a început să studieze pianul încă de la vârsta de cinci ani, iar la 17 ani a compus fantezii şi preludii pentru pian, lieduri, coruri, teme cu variaţiuni etc. El a studiat la conservatorul "Ciprian Porumbescu", perioadă în care a compus lucrări camerale şi din 1963 s-a dedicat muzicii uşoare.


Adio geniului de televiziune Valeriu Lazarov
     media: 5.00 din 3 voturi

Rude, prieteni şi cunoscuţi i-au spus adio regretatului om de televiziune Valeriu Lazarov . Capela La Paz a fost neîncăpătoare pentru cei care au dorit să-i aducă un ultim omagiu maestrului.
Într-o atmosferă în care discreţia a fost cuvântul de ordine, familia şi prietenii apropiaţi şi-au luat rămas bun de la Valeriu Lazarov, cel despre care mulţi au spus că a fost un adevărat geniu al televiziunii şi a avut o influenţă uriaşă asupra atâtor vedete autohtone sau din străinătate.
Slujba a fost oficiată de un preot catolic . La finalul ceremoniei, trupul maestrului a fost transportat pentru incinerare. Potrivit apropiaţilor familiei, o slujbă ortodoxă va avea loc şi în România, în septembrie. Valeriu Lazarov, în vârstă de 73 de ani, a murit marţi dimineaţă, în reşedinţa sa de lângă Madrid, din cauze naturale.


Andrei Vartic si omagierea la Mănăstirea Diaconeşti
     media: 5.00 din 2 voturi

Recent, la Mănăstirea Diaconeşti din judeţul Bacău, a avut loc comemorarea a 40 de zile de la plecarea spre cele veşnice a patriotului şi intelectualului basarabean Andrei Vartic. La eveniment a participat o delegaţie numeroasă din Chişinău şi din regiunea Cernăuţi. Alături de fiul lui Andrei Vartic printre invitaţi s-au aflat Constantin Rusanovschi, preşedintele Filialei Oneşti a Asociaţiei „Pro Basarabia şi Bucovina”, şi Viorel Cucu, directorul Editurii „Vicovia”.
După săvârşirea slujbei religioase de către părintele duhovnic Amfilohie, în minunatul cadru natural al mănăstirii a fost elogiată personalitatea lui Andrei Vartic. De-a lungul vieţii sale, el a efectuat cercetări în domeniul civilizaţiei dacice, a fondat Teatrul Poetic la Filarmonica din Chişinău, a propus crearea Frontului Popular din Moldova (în 1988) şi a fost deputat în primul parlament al R. Moldova.
„Andrei Vartic este un fiu spiritual al Bacăului, care i-a editat cărţile. Este omagiat alături de basarabeni de frunte ca Alecu Russo, Alexei Mateevici, Grigore Vieru, Ion Aldea-Teodorovici. A fost unul din cei mai profunzi filosofi ortodocşi şi în această sihăstrie sufletul său se simte ca acasă”, a spus Nicolae Dabija. În aceeaşi ordine de idei a vorbit şi ziaristul Vlad Pohilă, care îl consideră pe Andrei Vartic „un port-drapel al românismului”. „Regretata personalitate nu s-a coborât mai bine de 20 de ani de pe baricade”, a menţionat Vasile Şoimaru. „Vartic a ars ca o făclie întru adevăr, dreptate şi românism - acesta fiind sensul vieţii sale”, a afirmat actriţa Ninela Caranfil. „Cu gândul la neam şi la Dumnezeu, la dorul de a nu se stinge memoria neamului, deschizător de drumuri, el a menţinut o stare de conştiinţă în popor, o scânteie ce poate stârni un incendiu. În această zi, el s-a întâlnit cu ceata de sfinţi, jertfa fiind singura posibilitate de a duce mai departe viaţa”, a remarcat părintele Amfilohie. Cu titlul de omagiu, a fost prezentat volumul lui Andrei Vartic „Codul de la Voroneţ”, tipărit la Editura „Vicovia” din Bacău. „Lucrarea - în care autorul a analizat tipologia icoanei „Cina cea de taină” de la Voroneţ” - este o punte spre Dumnezeu, spre lumea contemporană cu dacii, cu epoca lui Ştefan cel Mare şi cu a ciobanului din „Mioriţa”, a observat profesorul Ioan Neacşu.
Ion Vartic, fiul lui Andrei Vartic, şi-a propus să pună în valoare scrierile rămase ca moştenire de la tatăl său. Evenimentul de la Mănăstirea Diaconeşti le-a insuflat tuturor dorinţa de luptă pentru identitatea naţională. Iar peste liniştea codrilor din jur au răsunat cântece de neam, interpretate de grupul „Haiducii”, şi în ritmul lor s-a făcut auzit ecoul durerii despărţirii hotarelor şi a unirii prin cântec…
Ion Moraru,pentru TIMPUL vizite unice
Reprezint Muntenia in recensamantul Bloggerilor

Curs Valutar v1.0Magazin naturist
 
   
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare