Ion Aldea & DoinaTeodorovici
Istoria e cartea de capatai a unei natiuni

 

Andrei Vartic si omagierea la Mănăstirea Diaconeşti
     media: 5.00 din 2 voturi

Recent, la Mănăstirea Diaconeşti din judeţul Bacău, a avut loc comemorarea a 40 de zile de la plecarea spre cele veşnice a patriotului şi intelectualului basarabean Andrei Vartic. La eveniment a participat o delegaţie numeroasă din Chişinău şi din regiunea Cernăuţi. Alături de fiul lui Andrei Vartic printre invitaţi s-au aflat Constantin Rusanovschi, preşedintele Filialei Oneşti a Asociaţiei „Pro Basarabia şi Bucovina”, şi Viorel Cucu, directorul Editurii „Vicovia”.
După săvârşirea slujbei religioase de către părintele duhovnic Amfilohie, în minunatul cadru natural al mănăstirii a fost elogiată personalitatea lui Andrei Vartic. De-a lungul vieţii sale, el a efectuat cercetări în domeniul civilizaţiei dacice, a fondat Teatrul Poetic la Filarmonica din Chişinău, a propus crearea Frontului Popular din Moldova (în 1988) şi a fost deputat în primul parlament al R. Moldova.
„Andrei Vartic este un fiu spiritual al Bacăului, care i-a editat cărţile. Este omagiat alături de basarabeni de frunte ca Alecu Russo, Alexei Mateevici, Grigore Vieru, Ion Aldea-Teodorovici. A fost unul din cei mai profunzi filosofi ortodocşi şi în această sihăstrie sufletul său se simte ca acasă”, a spus Nicolae Dabija. În aceeaşi ordine de idei a vorbit şi ziaristul Vlad Pohilă, care îl consideră pe Andrei Vartic „un port-drapel al românismului”. „Regretata personalitate nu s-a coborât mai bine de 20 de ani de pe baricade”, a menţionat Vasile Şoimaru. „Vartic a ars ca o făclie întru adevăr, dreptate şi românism - acesta fiind sensul vieţii sale”, a afirmat actriţa Ninela Caranfil. „Cu gândul la neam şi la Dumnezeu, la dorul de a nu se stinge memoria neamului, deschizător de drumuri, el a menţinut o stare de conştiinţă în popor, o scânteie ce poate stârni un incendiu. În această zi, el s-a întâlnit cu ceata de sfinţi, jertfa fiind singura posibilitate de a duce mai departe viaţa”, a remarcat părintele Amfilohie. Cu titlul de omagiu, a fost prezentat volumul lui Andrei Vartic „Codul de la Voroneţ”, tipărit la Editura „Vicovia” din Bacău. „Lucrarea - în care autorul a analizat tipologia icoanei „Cina cea de taină” de la Voroneţ” - este o punte spre Dumnezeu, spre lumea contemporană cu dacii, cu epoca lui Ştefan cel Mare şi cu a ciobanului din „Mioriţa”, a observat profesorul Ioan Neacşu.
Ion Vartic, fiul lui Andrei Vartic, şi-a propus să pună în valoare scrierile rămase ca moştenire de la tatăl său. Evenimentul de la Mănăstirea Diaconeşti le-a insuflat tuturor dorinţa de luptă pentru identitatea naţională. Iar peste liniştea codrilor din jur au răsunat cântece de neam, interpretate de grupul „Haiducii”, şi în ritmul lor s-a făcut auzit ecoul durerii despărţirii hotarelor şi a unirii prin cântec…
Ion Moraru,pentru TIMPULComentariiComentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
 vizite unice
Reprezint Muntenia in recensamantul Bloggerilor

Curs Valutar v1.0Magazin naturist
 
   
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare