Ion Aldea & DoinaTeodorovici
Istoria e cartea de capatai a unei natiuni

 

Amza Pellea - Nemuritorul Mihai Viteazul
     media: 5.00 din 23 voturi

Amza Pellea (n. 7 aprilie 1931 - d. 12 decembrie 1983)
A fost unul dintre cei mai importanţi actori români, distingându-se atât în teatru cât şi în film.
S-a născut la Băileşti, într-o familie de ţărani olteni. A absolvit cursurile Colegiului Naţional Carol I din Craiova. Un reprezentant al Promoţiei de aur a teatrului românesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s–a impus ca unul dintre actorii cei mai dotaţi ai scenei româneşti. A fost profesor la IATC.
A fost creatorul lui Nea Mărin, binecunoscutul personaj de sorginte populară care i–a relevat atât de bine disponibilităţile pentru comedie, Amza Pellea a interpretat atât personaje istorice (Vladica Hariton din Tudor din Vladimiri de Mihnea Gheorghiu, Voievodul Basarab din Croitorii cei mari din Valahia de Al. Popescu, rolurile din Tudor, Răscoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul), cât şi personaje contemporane (Ailinicii din Secunda 58 de Dorel Dorian, Manole din Somnoroasa aventură de T.Mazilu), dar şi personaje din repertoriul clasic universal (Esteban din Fântâna turmelor de Calderon, Horaţiu din Hamlet, Platonov din Un Hamlet de provincie de Cehov).
Rămas probabil in constiinta publicului prin rolul domnitorului din Mihai Viteazul si prin Nea Marin, reuseste in Atunci i-am condamnat pe toti la moarte sa atinga ambele personaje. Umilul,si cateodata veselul Ipu recapata , in finalul filmului, figura dârza si tragica a soldatului taran din primul razboi.
A câstigat in 1977 premiul de interpretare masculina, cel mai bun actor , la Festivalul International de Film de la Moscova , pentru rolul sau exceptional (Manlache Preda) din filmul Osânda, unde a jucat alaturi de Gheorghe Dinica si Ernest Maftei, intr-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu dupa "Velerim si Veler Doamne" de Victor Ion Popa.
A decedat in conditii nici astazi pe deplin cunoscute, la varsta de 52 de ani. Unele surse afirma ca marele actor ar fi decedat din cauza cancerului pulmonar, provocat de fumat iar altele sustin ca ar fi fost ucis de Securitate deoarece, in schechurile sale, ironiza regimul comunist .

Site despre Amza Pellea >>>> vizite unice
Reprezint Muntenia in recensamantul Bloggerilor

Curs Valutar v1.0Magazin naturist
 
   
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare