Ion Aldea & DoinaTeodorovici
Istoria e cartea de capatai a unei natiuni

 

Toma Caragiu
     media: 5.00 din 21 voturi

Toma Caragiu (n. 21 august 1925 - d. 4 martie 1977, Bucureşti)
A fost unul din cei mai mari actori români, cu activitate bogată în teatru, TV, film.
A interpretat cu precădere roluri de comedie, dar a excelat şi în drame, unul dintre filmele sale de referinţă fiind Actorul şi sălbaticii.
S-a născut la 21 august 1925 dintr-o familie de aromâni originară din satul grecesc Aetomilitsa, provincia Konitsa, prefectura Ioannina, regiunea Epirus.
A jucat alături de alţi mari actori cum ar fi Ştefan Bănică, Octavian Cotescu , Anda Călugăreanu, etc.
Răpit brutal din lumea celor vii de cutremurul din 4 martie 1977, în plină putere creatoare şi fiind departe de a-şi fi spus ultimul cuvânt în teatrul şi filmul românesc, a rămas în memoria tuturor ca un mare artist.


Stefan Banica senior 1933-1995
     media: 5.00 din 24 voturi

Ştefan Bănică (senior) (n. 11 noiembrie 1933, Călăraşi - d. 26 mai 1995) a fost un actor complex de teatru şi film, de etnie romă. S-a mai remarcat ca un bun cântăreţ.
A realizat un cuplu comic celebru alături de
Stela Popescu în spectacole de revistă şi divertisment la televiziune.
Interpretarea pieselor muzicale, din care amintim "Îmi acordaţi un dans", "Cum am ajuns să te iubesc", "Gioconda se mărită", "Hei, coşar, coşar" şi "Astă seară mă fac praf", au rămas nemuritoare.
Fiul său,
Ştefan Bănică junior i-a urmat cariera atât în actorie, dar mai ales în muzică.
Banica a fost lautarul din filmul “ Cel mai iubit dintre pamanteni ”(1993), in care canta alaturi de Nelu Ploiesteanu . Este vorba de melodia “La Chilia-n port” . In film Banica era un smecheras chefliu care umbla tot timpul cu acordeonul la gat. Iar camarazii de munca ii spuneau Suflete.A mai jucat in "Harababura"(1990),"De ce trag clopotele, Mitică?" (1982),"Nea Mărin miliardar" (1978),"Păcală"(1974),"Zile de vară"(1968)


Dem Rădulescu 1931 - 2000
     media: 5.00 din 23 voturi

Dem Rădulescu (n. 30 septembrie 1931, Râmnicu Vâlcea – d. 17 septembrie 2000, Bucureşti) a fost unul dintre marii actori de comedie români de teatru, film şi televiziune, profesor universitar (Profesor Universitar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti).
S-a născut la Râmnicu Vâlcea, Vâlcea, România într-o familie de negustori. După terminarea liceului din Râmnicu-Vâlcea, "Bibanul" (poreclă primită în liceu) a trebuit să aleagă între sportul de performanţă şi actorie. El a obţinut chiar o stea de aur, la un campionat de amatori, la Râmnicu-Vâlcea; a luptat în ring la categoria "mijlocie". I se prevestea o carieră bunicică... A debutat ca amator la vârsta de 17 ani, la un bal organizat de fanfara gării. În 1956 a câştigat premiul I pentru interpretare cu piesa "Steaguri pe turnuri" (îl interpretează pe "banditul" Rijikov) – la un concurs pentru tineri actori. A fost remarcat de Sică Alexandrescu; practic acesta a fost debutul carierei sale.
A fost prieten cu Ion Cojar şi Liviu Ciulei; cu ultimul a colaborat pentru “Farfuridi” şi "Scrisoarea pierdută", unde a avut colegi de excepţie: Toma Caragiu, Rodica Tapalagă, Petre Gheorghiu, Ştefan Bănică, Mircea Diaconu , Octavian Cotescu , Cioranu şi Ciulei însuşi. Liviu Ciulei l-a numit ’’’Un actor "de geniu" ’’’. vizite unice
Reprezint Muntenia in recensamantul Bloggerilor

Curs Valutar v1.0Magazin naturist
 
   
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare