Ion Aldea & DoinaTeodorovici
Istoria e cartea de capatai a unei natiuni

 

David Ohanesian
     media: 5.00 din 22 voturi

Baritonul David Ohanesian, una dintre cele mai cunoscute voci ale operei româneşti, a încetat din viaţă la vârsta de 80 de ani, potrivit reprezentanţilor Operei Naţionale Bucureşti. Aceştia nu au putut da, momentan, mai multe detalii.Celebrul bariton a absolvit Academia de muzică "Gheorghe Dima" din Cluj în 1953 şi a primit diploma Conservatorului "C. Porumbescu" din Bucureşti în 1963. În cariera sa a cântat pe cele mai mari scene ale lumii, alături de artişti precum Placido Domingo , Leontyne Price, Birgitt Nilsson sau Arta Florescu. A fost prim solist al Operei Române din Cluj între 1950 şi 1958, iar din 1977 a devenit prim solist al Operei Române din Bucureşti. A fost artist invitat la Opera din Hamburg între 1968 şi 1977, unde i-a avut ca parteneri de scenă, printre alţii, pe Luciano Pavarotti sau Montserrat Caballe.A realizat peste 2.000 de spectacole de operă şi mai mult de 40 de roluri, dintre care memorabil române cel al lui Oedip, din opera "Oedip" de George Enescu, pe care l-a interpretat pe scene de la Paris, Atena, Berlin, Sofia, Stockholm, Moscova sau Lausanne.Ohanesian a fost decorat cu Steaua României în grad de Comandor, a fost Doctor Honoris Causa al Universităţilor "Gh. Dima" din Cluj-Napoca, "George Enescu" din Iaşi şi "Babes-Boyai" din Cluj-Napoca.


Compact - nu te vom uita!
     media: 5.00 din 23 voturi

Numele basistului Teo Peter se confunda cu o buna parte a istoriei rock-ului romanesc. Nascut la Cluj, pe 11 aprilie 1954, el infiinteaza in urma cu 27 de ani formatia Compact, ce avea sa devina, peste ani, una dintre trupele rock legendare din tara noastra. Dupa doi ani de la infiintarea formatiei, Teo ii intalneste pe Paul Ciuci (chitara si voce) si Aurel Vasilescu (tobe) si, din momentul cooptarii acestora in trupa, Compact cunoaste o lunga serie de succese. La inceputul anilor '80, formatia isi petrece sezoanele estivale concertand pe Litoral, in special la Costinesti. Este perioada unei ascensiuni puternice, grupul sustinand intre 100 si 400 de concerte anual. Tot atunci se inregistreaza si debutul discografic al formatiei, "Fata din vis" (primul LP propriu, 1985), iar trupa intreprinde numeroase turnee in strainatate: la Festivalul Rock de la Dresda, in fosta URSS si Bulgaria. Cantec pentru prieteni (1988), Compact '88-'95 (1996), Pe tine te-am ales (1997), Compact 100% (1999) - sunt celelalte albume ale formatiei. De-a lungul timpului au existat mai multe schimbari de componenta. Doar Teo Peter si Aurel Vasilescu au ramas permanent in trupa, Paul lipsind aproape opt ani, timp in care partea de creatie a fost preluata de Adi Ordean, iar cea vocala de Leo Iorga. in 1997, trupa s-a reunit in formula "magica" Paul Ciuci, Emil Laghia, Vlady Cnejevici, Aurel Vasilescu si Teo Peter. Dupa doi ani, lui Vlady i-a luat locul Dan Stesco. Marti, la ora 13, a fost inmormantat la cimitirul Manastur din Clujul natal. Teo Peter a mai apucat, inaintea mortii sale, sa-si mai implineasca o dorinta: i-a impacat pe Paul Ciuci, Leo Iorga si Adrian Ordean, colegii sai de trupa. Impreuna ar fi trebuit sa sustina, in februarie 2005, un concert special, alaturi de toti membrii Compact care au facut faima trupei de-a lungul unui sfert de veac. Prietenii si camarazii sai de scena au hotarat ca, in memoria lui Teo Peter, sa duca la bun sfarsit acest proiect.


Florian Pittiş - un mit al romanilor
     media: 5.00 din 23 voturi

Florian Pittiş (n. 4 octombrie 1943, Bucureşti; d. 5 august 2007, Bucureşti) a fost actor, interpret de muzică folk şi realizator de emisiuni radio român. A fost de asemenea francmason (având gradul 33 şi ultim), purtator de cuvânt al Marii Loje Naţionale din România.Activitate artisticăA lucrat la Teatrul Municipal „Lucia Sturza-Bulandra”, colaborând cu regizori de renume precum Liviu Ciulei, Andrei Şerban şi Alexandru Tocilescu .
În domeniul muzical, s-a făcut cunoscut într-un trio cu Anda Călugăreanu şi Dan Tufaru, iar mai târziu în Cenaclul Flacăra. În anul 1992 întemeiază, alături de Mircea Baniciu, Mircea Vintilă şi Vladi Cnejevici, formaţia Pasărea Colibri, la care activează până în 2001 şi împreună cu care înregistrează câteva albume.

Semnează cronică muzicală în diverse publicaţii, iar după căderea regimului comunist devine directorul Canalului Tineret al Radiodifuziunii Române, urmând ca apoi să devină redactor-şef al postului de radio Radio3net.ro, ce emite exclusiv pe Internet. A adus o contribuţie notabilă în popularizarea muzicii pop-rock, prin realizarea unor emisiuni radiofonice în cadrul seriei Pittiş Show. Florian Pittiş a tradus in limba română multe din cantecele lui Bob Dylan.
În afara activităţii artistice, Pittiş a fost membru al Clubului Aristocratic al Rapidului, fiind susţinător al acestei echipe de fotbal.
La 30 iulie 2007, Pittiş a fost internat la Institutul Oncologic Fundeni. Deşi familia a impus medicilor să nu dezvăluie amănunte despre situaţia pacientului, surse din anturajul său au declarat că acesta suferă de cancer.
Pe data de 5 august 2007, ora 15:15, actorul Florian Pittiş se stinge din viaţă.


Ion Aldea & Doina Teodorovici
     media: 4.89 din 38 voturi

Ion Aldea Teodorovici s-a născut în 1954, de Buna-Vestire, în orăşelul Leova. Dragostea faţă de muzică i-a fost cultivată de părinţi. Tatăl său, Cristofor Teodorovici, a fost preot, dar, în perioada de ocupaţie sovietică, a trebuit să se retragă din biserică, să-şi ascundă în sine credinţa în Dumnezeu care, precum zicea Ion într-un interviu, îi dă omului putere să supravieţuiască şi să devină, pur şi simplu, artist, ca să nu fie persecutat de nimeni. Câţiva ani, părintele său e solist în Capela corală "Doina", apoi, căsătorindu-se cu Maria Aldea, medic, se întoarce acasă, în orăşelul Leova, unde lucrează ca profesor de muzică şi conduce corul Şcolii moldoveneşti nr. 2 din localitate.
Împreună cu soţia sa, a militat pentru unirea Basarabiei cu România. Imediat după revoluţie au început activ propaganda pentru unire şi pentru introducerea limbii române în Basarabia. Soţii Doina şi Ion Aldea Teodorovici sunt aceia care după revoluţia din decembrie 1989 au cântat primii despre limba română, Eminescu (pe care l-au reintrodus astfel în cultura basarabeană).
În 1991, au cântat la Marea Adunare Naţională, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea să spună: "Vin aici direct din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, să vă aduc salutul libertăţii noastre". În mai 1992, împreună cu poeţii Grigore Vieru şi Adrian Păunescu, au cântat în faţa luptătorilor din războiul de pe Nistru, pentru a le ridica moralul.
În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992 glasul celor doi cântareti, a fost curmat în timp ce maşina cu care se deplasau de la Bucureşti la Chişinău a intrat într-un copac, la 49 de kilometri de capitala României, în dreptul localitatii Coşereni. În acel moment, moartea soţilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici a fost percepută ca o tragedie naţională. vizite unice
Reprezint Muntenia in recensamantul Bloggerilor

Curs Valutar v1.0Magazin naturist
 
   
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare