Ion Aldea & DoinaTeodorovici
Istoria e cartea de capatai a unei natiuni

 

Ion Aldea & Doina Teodorovici
     media: 4.89 din 38 voturi

Ion Aldea Teodorovici s-a născut în 1954, de Buna-Vestire, în orăşelul Leova. Dragostea faţă de muzică i-a fost cultivată de părinţi. Tatăl său, Cristofor Teodorovici, a fost preot, dar, în perioada de ocupaţie sovietică, a trebuit să se retragă din biserică, să-şi ascundă în sine credinţa în Dumnezeu care, precum zicea Ion într-un interviu, îi dă omului putere să supravieţuiască şi să devină, pur şi simplu, artist, ca să nu fie persecutat de nimeni. Câţiva ani, părintele său e solist în Capela corală "Doina", apoi, căsătorindu-se cu Maria Aldea, medic, se întoarce acasă, în orăşelul Leova, unde lucrează ca profesor de muzică şi conduce corul Şcolii moldoveneşti nr. 2 din localitate.
Împreună cu soţia sa, a militat pentru unirea Basarabiei cu România. Imediat după revoluţie au început activ propaganda pentru unire şi pentru introducerea limbii române în Basarabia. Soţii Doina şi Ion Aldea Teodorovici sunt aceia care după revoluţia din decembrie 1989 au cântat primii despre limba română, Eminescu (pe care l-au reintrodus astfel în cultura basarabeană).
În 1991, au cântat la Marea Adunare Naţională, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea să spună: "Vin aici direct din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, să vă aduc salutul libertăţii noastre". În mai 1992, împreună cu poeţii Grigore Vieru şi Adrian Păunescu, au cântat în faţa luptătorilor din războiul de pe Nistru, pentru a le ridica moralul.
În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992 glasul celor doi cântareti, a fost curmat în timp ce maşina cu care se deplasau de la Bucureşti la Chişinău a intrat într-un copac, la 49 de kilometri de capitala României, în dreptul localitatii Coşereni. În acel moment, moartea soţilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici a fost percepută ca o tragedie naţională.Comentarii

:)>- Supe ideea cu acest blog! Nota 11 ca meritati! Vad ca nimeni nu s-a gandit la asa ceva, desi sotii Teodorovici au fost un simbol al dorintei de unire si iubire intre romani! Amintirea lor va dainui sute de ani! Traiasca Marea Unire!
de Nick in data de 2007-09-27 18:00
N-am avut onoarea sa-i vad pe viu la concert.Dar nici nu era nevoie,deoarece mesajul transmis de ei prin cintec il simteai prin furnicaturi pe tot corpul la auzul deosebit al vocilor lor superbe!
Am avut trista ocazie sa particip la funerariile lor la Chisinau. Cu toata impotrivirea guvernantilor (caci nu prea si-au dat silinta sa fie momentul organizat) a fost lume de pe lume venit sa le arate acest ultim omagiu celor pe care ii adorau - sotilor Teodorovici.
Cred ca nu ma gresesc sa zic ca a fost lume ca la Marea Adunare Nationala, oameni urcati pe garduri,cladiri,stilpi; muzica cutremuratoare la gindul,ca n-o sa-i mai putem auzi niciodata. Aceiasi mare de oamneni i-au condus de la Teatrul de opera,unde au fost expuse corpurile lor neinsufletite pina la cimitirul Armenesc, unde si-au gasir locul de odihna vesnica, lasind in urma o floare de baietel - Cristi, fructul dragostei lor.
Dar si muzica lor care dupa merit poate fi numita tezaurul Moldovei artistice!
Odihneasca-se in pace! Dumnezeu sa aiba grija de sufletele lor! Dar si de a noastre pentru a nu uita niciodata ceea ce ai facut ei pentru Moldova!
de Teo in data de 2007-09-30 20:59
Da, imi placea cum cantau, ma infiora de dragoste si patriotism, ma inalta sufleteste. Pacat de moartea lor prematura. Cum sun de regula adeptul ideii conspirationiste, cred ca moartea lor nu a fost un accident. Dupa cum n-a fost nici moartea Dianei.
de Dacus in data de 2007-10-10 22:06
Buna seara ,

Am auzit despre acesti cintareti dar nu am avut ocazia sa-i ascult.
Asa oameni mai rar care sustina unirea Moldovei cu Romania , in fond avem aceiasi origini comune.
D-zeu sa-i odihneasca !
de TIBI in data de 2008-04-26 20:01
Cine are suflet de rom^n adevarat, nascut nu facut, granitza de la Prut nici nu exista cu adevarat. Este artificiala si mai devreme sau mai tarziu ea va cadea. Dar numai daca basarabenii se socotesc rom^ni. Daca ei continua sa se socoteasca moldoveni si vor tzine musai la asa zisul dulce grai "moldovinesc" care este calea spre rusificare, nu va mai exista nicio sansa de "unire". De exemplu, in Franta, provensalii cu limba lor tot francezi se socotesc, nu vor sa fie alta tzara cum vrea Voronin care pentru el este mai important cuvantul nazistilor care au rupt Basarabia de la patria mama prin pactul Ribentrop-Molotov decat cuvantul moldovenilor care au facut UNIREA in 1859 si care socoteau ca moldovenii sunt rom^ni ca si muntenii. Daca Daca Voronin crede pe nazisti ca au facut bine ca au rupt Basarabia de Romania si merge pe mana lor in mentzinerea granitzei de la Prut,, este dreptul lui, nu am de ce sa-l incriminez, fiecare cu credintza si cu al lui crez, este doar democratzie, ce naiba !
de Bucuresteanu in data de 2008-04-26 21:00
Astia da moldoveni! :)>- M-am chinuit sa gasesc niste melodii de-ale lor si pot spune ca nu-mi vine sa cred ca sunt din Basarabia - pronunta perfect "e"-ul (adica nu ca "ie"-ul din rusa)!
Daca nu ar fi murit astia poate acum nu ar mai fi trebuit sa umblam o gramada ca sa facem le facem invitatii pentru a obtine vize sau permise de munca basarabenii!
Mi-i scarba de guvernul roman ca nu simplifica obtinerea cetateniei in cazul lor ci ii trateaza la fel ca pe irakieni, turci si altii care aplica pentru cetatenie romana! Ca sa nu mai zic ce scarba mi-i de voronistii din Basarabia... [-(
de Clujeanu in data de 2008-04-29 02:46
moartea acestor oameni a lasat in sufletele noastre o lacrima amara, nu doar pentru ca cintau foarte frumos ci si pentru faptul ca militau inflacarati pentru emanciparea nationala, ceea ce in zilele noastre este o calitate rara. pentru noi, cei din basarabia, activitatea lor era asemeni unei sperante de a ne alipi romaniei.imi pare bine ca avem sustinatori si dincolo de prut:poate intro zi vom reusi sa ne numim si formal romini
insa pe ion si doina aldeteodorovici sai odihneasca dumnezeu in pace...
de irina in data de 2008-05-02 16:33
muzica lor înfioară... ce adevăr mai cântă:"curge Prutul între noi și plânge/... e ghimpată sârma dintre frați", un adevar care frige până la măduva oaselor, un adevăr care mai există... oare cât? Muzica lor e o chemare la dreptate, la unire, să ne întoarcem la origini... Ei cântă despre noi, despre cine suntem noi și cine-s frații noștri! Bine că ei ne aduc aminte că suntem români din stânga Prutului, iar frații noștri sunt cei cu același nume din dreapta lui.
Ei sunt martiri!, au murit pentru neam!
Dacă ei ar fi trăit, oare am fi fost uniți?..
Pot afirma doar că în aceste momente neamul românesc are nevoie de astfel de luptători. Nu vreau să mă gândesc că odată cu dispariția lor fizică a dispărut și entuziasmul nostru de a ne atinge idealul: BASARABIA- PĂMÂNT ROMÂNESC. Ei trăiesc spiritual în cîntecele lor, ei cântă pentru noi, și ne îndeamnă la schimbări. Ascultați-i! Ei sunt aici cu noi și ne îndeamnă la unire!
de Simona in data de 2008-10-25 06:29
In opinia mea Sotii Teodorovici au fost asasinati dupa acelasi scenariu ca si Printesa Diana. Dar neavand probe, merg doar pe intuitie si similitudine. Dar sa nu vorbesc prea mult sa n-am si eu un accident de masina sau tramvai.

"Trecuta prin foc si prin sabie,
Furata, tradata mereu,
Esti floare de dor Basarabie,
Esti lacrima neamului meu."

1- Sintagma "Basarabia pamant romanesc" este un "Provokation" gestapovisto-kgbist care da apa la moara guvernelor kgbiste(parerea mea) instalate dupa 1989 la Chisinau si Bucuresti care se cearta numai de ochii lumii dar ele lucreaza mana in mana sub conducerea Moskovei. Asa ca n-o sa sustin nicionata(never to say never ?) pe adeptii acestui slogan, care ori sunt cei manipulati ori manipulatorii antirom^nesti. Deci dragi fratzi moldoveni(rom^ni) basarabeni, nu va irositi fortzele inutil pt. aceasta cale de lupta "Basarabia pamant rom^nesc".
2- Din punctul meu de vedere conteaza mai putin daca spuneti limba moldoveneasca sau limba rom^na. Esential este sa vorbiti limba din poeziile lui Cosbuc, Toparceanu sau Eminescu, din replicile pieselor de teatru ale lui Caragiale sau proza lui Slavici, Rebreanu, Cezar Petrescu, Camil Petrescu, etc, maestrii ai frumosului grai literar rom^nesc. Daca reusiti sa va debarasati de slavisme, impuse cu forta sau prin viclenie in limbajul rom^nesc, ne vom inchina VOUA cu mare plecaciune.
3- Trebuie sa multumim ocultei masonice(?) care a organizat rasturnarea oranduirilor bolsevice din estul Europei in 1989. N-au reusit ohrana tzarista, nkvd-eul, kgb-eul, Stalin, Hrisciov, etc sa va rusifice pe voi basarabenii, cu atat mai putin va reusi Voronin. Doar daca nu vreti voi basarabenii sa va rusificati, crezand ca fiind socotiti rusi ati parea mai de neam ales decat ca rom^ni.
4- Nu amestecati limba rom^na cu politica. Ca au fost evrei comunisti sau capitalisti si din Rom^nia sau Germania, ei tot idis au vorbit si scris. Sa-i luam de exemplu si sa vorbim limba noastra stramoseasca, perfectionata pana azi de marii nostrii scriitori, indiferent in ce tara suntem.
PS. Catrenul de mai sus nu-mi apartine, L-am gasit in revista "Formula AS".
de Regatzescu in data de 2008-10-26 18:30
:-w Regatzescu
Parca iti recunosc stilul... esti tipul ala bantuit de KGB si Mosad!
Nu crezi ca ar trebui sa ne lasi pe noi Moldovenii sa ne hotaram de pareta cui suntem si cu cine vrem sa traim impreuna? Poate tu nu ne vrei... dar altii ne vreau , asa cum si noi nu-i vrem pe toti romanii ca "frati" !
Si daca vrei sa stii totul e politika in zilele noastre! Inclusiv pensia "matale"!
de Burebista in data de 2008-10-27 11:00
Dle Burebista,
1-- Parca ma confunzi cu siguranta. Nu-mi aduc aminte sa fi scris sau sa fi spus ceva vreodata despre Mosad si mai ales si impreuna cu KGB. Sorry !
2-- Imi cer scuze ca m-am bagat in vorba ca prostu' sa comentez despre basarabeni.N-am sa va mai deranjez. Encore une fois : Sorry !
de Regatzescu in data de 2008-10-27 23:37
:-? Domnule Ragatzescu,
probabil ca am fost indus in eroare "gresita" :-" de textul
Sintagma "Basarabia pamant romanesc" este un "Provokation" gestapovisto-kgbist care da apa la moara guvernelor kgbiste folosit des de unul din criticii unirii celor doua pamanturi romanesti! Nu e vorba de bagat in discutie ci de sfaturile date! Noi Moldo-Romanii ca sa folosesc un eufemism, ne simtim Romani si ne dorim sa traim macar la fel ca Germaniisi Austriecii , daca nu ca Elvetienii - or fi ele 7 cantoane dar sunt in Elvetia! :-w
de Burebista in data de 2008-10-28 09:12
AAaaa, si m-a mai indus in eroare varianta rom^ni in loc de români !
de Burebista in data de 2008-10-28 09:13
Foarte ciudat,
Desi n-am mai bifat rubrica "Vreau notificare..." la ultima postare, am primit totusi atentionare de mesaj nou.
- Regatzescu este nume ales pentru ca sunt nascut regatzean, adica din arealul vechiului regat(Muntenia si Moldova);
- Am ales sa utilizez rom^n in loc de roman pentru ca nu am diacritice romanesti la tastatura si nu cunosc html-ul si nici php-ul ca sa stiu cum sa scriu literele cu diacritice rom^nesti(stiu ca cele fraceze se pot scrie si de forma : é sau è). Si pentru ca am abordat mai multe subiecte legate de rom^ni si romani si a nu crea confuzie de nume si interpretare al ales sa le scriu distinc. Si asta nu pentru ca as avea ceva cu romanii sau cu latinitatea, dar eu ma simt mai mult slav decat latin, mama avand origine moldoveneasca. Ori se stie ca si Stalin si Dl Presedinte Voronin au demonstrat ca moldovenii sunt de stirpe slava(rusa).
- Te inseli stimate coleg de forum daca vei crede ca am ceva cu basarabenii. Am doua verisoare primare a caror mama este basarabeanca. Cum sa-mi dusmanesc consangvinii ?
- Eu nu dau sfaturi la altii, nu-i indrum, cand scriu imi dau si eu cu parerea. Parerea mea poate deranja cum si parerea altora ma poate pe mine deranja. Nu-s probleme. Sper ca am fost destul de civilizat sa-mi expun punctul meu de vedere. N-am fost si nici n-o sa fiu vreodata mitocan sau sa jignesc pe altii care nu sunt de acord cu mine.
Pavlov a venit cu chestia aia cu reflexul conditionat pentru care la unii nu functioneaza. Legionarii si Antonescu au tinut-o intr-una cu sintagma "Basarabia pamant rom^nesc". Pentru Rom^nia acest lucru a insemnat un dezastru. Si inca mai trgem ponoase. Mie la acest mesaj mi s-a format un reflex conditionat. Daca unii n-au inteles lectiile istoriei, sa fie sanatosi.
- Eu dau din fleanca cu acest KGB nu ca as avea ceva cu el. Nu l-am intalnit, nu am avut texte cu el si sper sa nici nu am. Este la moda in Romania sa se arunce pe KGB fel de fel de chestii si asa am procedat si eu(recunosc ca nu cunosc subiectul). Daca pe KGB il deranjeaza, promit sa nu-l mai amintesc. Practic ii fac un rau ignorandu-l. Dar daca asa doreste el, asa am sa fac. N-as vrea sa ma trezesc si eu otravit cu poloniu. Nici n-ar strica el poloniu pe mine. Poate sa-mi dea un branci in fata tramvaiului, este mai simplu si mai ieftin.
- Cat priveste Mosadul, aici la noi in Romania se vorbeste ft putin despre el si nici eu nu stiu cam cu ce se ocupa. Mosadul nu a facut niciodata obiectul interpretarilor mele, al preocuparilor mele(sper sa nu se supere), cu atat mai mult ca am consideratie pentru o tara mica precum Israel care se lupta vitejeste pentru a-si apara dreptul la existenta. Si cu asta, basta !
de Regatzescu in data de 2008-10-28 18:54
Ragatzene, Ragatzene :-?

Pai nu te contrazici matale nitelusi? Zici ca : "Eu dau din fleanca cu acest KGB nu ca as avea ceva cu el. Nu l-am intalnit, nu am avut texte cu el si sper sa nici nu am. Este la moda in Romania sa se arunce pe KGB fel de fel de chestii si asa am procedat si eu"
Pai si atunci ...?? E dragut sa stai in Romania si sa zici ca afriocanii trebuie impuscati... uite si exemplul care te va convinge:
ultimul presedinte american negru ajunge in rai, i-l intreaba paznicul .. datu cand mama ta ai fost pressedinte in SUA, el zice acu 10 minute!
Problema cu forumul nu o cunosc, dar noi Moldovenii vrem sa fim Români, sa fim considerati romani , si asta e!
2) Articoloul nuu e despre KGB si Mosad ... ci despre 2 mari ROMÂNI , sotii teodorovici, si dci disputele ar fi bune pe forumsi nu aici!
Nu stiu cine a facut acest blog, dar e un suflet mare , avand in vedere ce artikole sunt aici!
3) Daca ai pus galancka odata , vei primi mereu email de atentionare! :-"
Pace voua!
de Basarabeanu in data de 2008-10-28 20:28
...mi se umple inima de bucurie cand citesc : ".. dar noi Moldovenii vrem sa fim Rom^ni, sa fim considerati rom^ni, si asta e !". Sunt mandru sa aud asa ceva. Imi pierdusem aproape orice speranta. Sper ca martiriul sotilor Teodorovici sa nu fi fost in zadar. Sper ca de acolo din Rai sa ne vada si sa ne ajute ! Doamne ajuta-ne !
de Regatzescu in data de 2008-10-28 22:40
MARI ARTISTI, MARI OAMENI! Cu siguranta, avem ce invata de la ei, mai ales ca astazi nimeni nu mai pune interesul national peste cel personal. Si-au dat si viata, asa cum numai bunii si strabunii nostri o mai faceau in razboaiele de aparare. Dumnezeu sa-i odihneasca in pace, iar noua sa ne dea intelepciunea de a-i pretui si pomeni asa cum se cuvine, de o parte si de alta a Prutului. Muzica lor sfisie, imbalsameaza si ridica la cer sufletele celor care vor sa-i auda. SUNTETI De-A PURURI VII IN SUFLETELE NOASTRE!
de catia de la Iasi in data de 2008-10-29 21:50
mda...
au existat odata sentimente si in curtea noastra... pt curtea noastra..

16 ani fara ei, :(

Mark
de mark in data de 2008-10-30 12:48
Imi pare nespus de rau ca nu sunt printre noi
de Cornea Denis in data de 2008-11-19 19:58
citesc cu o deosebita placere toata cuvintele spuse familiei Teodorovici .... vor raminemereu in inimile si sufletele noastre, au fost o comoara a poporului roman si melodiile lor sunt nemuritoare !!!
de Diana in data de 2009-09-20 12:37


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
 vizite unice
Reprezint Muntenia in recensamantul Bloggerilor

Curs Valutar v1.0Magazin naturist
 
   
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare